top of page
  • Obrázek autoraCestyschuti

Čajové plantáže na Borneu

Cestou z Kota Kinabalu na východ ostrova se silnice začne vlnit, až se postupně změní ve dvouhodinovou jízdu serpentinama skrz hory. Chvíle to chtělo blinkací pytlík, nebo vynechat ráno snídani. Zhruba po dvou hodinách se úpatí kopce zazelená keříkama čajovníku. Na kopečku, ke kterému vede prašná cesta, stojí továrna na výrobu čaje. U fabriky je pak i restaurace, kde mají v jídelním lístku i jídla s čajem. Palačinky s čajem, polívka s čajem atd. Na to jsem se opravdu těšil. Že to bude největší blivajz na Borneu tak o tom až potom. Fabrika nabízí prohlídku i s průvodcem asi za 60 kč, trvá půl hodinky a průvodce je hlasitej týpek co rád mluví. Lísky se zde nesbírají ručně, jako třeba na Srí Lance ale stříhají se nůžkami. Poté se rozprostřou v obovské hale do sušících zařízení, kde se po usušení přeberou a fermentují na černý čaj. Zajímavostí je, že k pěstování Sabah Tea se nepoužívá žádná chemie. Vše je 100% bio. K zahnojování se používají stonky odstřižených keřů. Prohlídka zabere tak půl hodinky, poté se můžete projít po úpatí kopce mezi čajovými keři což je fakt pohodička. Před odjezdem jsme ještě zašli do restaurace na pořádný gastronomicko-čajový orgie. 

Terasa restaurace má výhled do stráně s čajovými keříky a na okolní hornatou krajinu, takže je to fakt romantika. Neváháme, na lásku bude času dost, jdem se přežrat čajem! Objednávám konvici černého čaje, palačinky s čajem, polívku s čajem a Vítek si dává něco s něčím a čajem. Ceny jsou napálený až ke stropu, tak by to mohlo být vyšmakovaný si libujeme.

No... Palačinky byli na tom všem tak asi nejlépe. Ale to je vše. Klasická palačinka s medem a rozmixovanými čertvými lístky čaje. Nebyla dobrá, ale byla nejlepší z toho všeho. Polévka, kterou jsem si objednal, byla obyčejná teplá voda z kohoutku se špetkou soli, nudlemi a pár kousky kuřecího masa. V tom všem plavalo asi šest lístků čerstvě utrženého čaje. V tom se asi měl skrývat ten kulinářský zázrak polévky s čajem. Vítkovo indicko-čajové kari bylo v pohodě, až na to že v něm bylo tolik koření že i sám Ind by kroutil hlavou.

Čaj pak sám o sobě byl dobrý, ale černému čaji zrovna neholduju a tak jsme si ho vzal alespoň do petky do auta namísto redbulu na cestu domů.



114 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page